FAQ med frågor och svar

Måste BioBox stå i ett uppvärmt utrymme?

Nej, den kan stå fritt, dock fryser den under vinterhalvåret och funktionen uteblir.

Kan man hälla kokande vatten i slasken, klarar sig mikroberna?

Ja, det går alldeles utmärkt. Vattnet som tappas i slasken hinner avsvalna på sin väg mot BioBoxen, väl där blandas det varma vattnet ut med slamavskiljarens svala vatten på drygt 40 l.

Kan man gräva ner BioBoxen?

Ja, och det är faktiskt att föredra, gärna frostfritt. Förhöjningskrage på 60 cm finns (kan även kapas till önskad längd) som tillbehör vid nedgrävning av BioBox.

Hur ofta måste man byta filter?

En gång vart 10-15:e år.

Hur rengör jag filtren?

Plocka ut filtren en gång/år, förslagsvis på hösten, och skaka/borsta av filtren över komposten. Det är det enda du behöver göra med filtren. Använd absolut inga rengöringsmedel då det tar död på mikroberna som växt till sig i filterelementen.

Hur stor kapacitet har BioBoxen?

BioBox XL ha en kapacitet på 600 l/dygn eller 75 l/tim. BioBox M klarar 400 l/dygn och 55 l/tim.

Godkänner kommunerna BioBoxen?

Det finns inget generellt godkännade från kommunerna, dock är det många som har godkänt BioBoxen som gråvattenrenare. Dock är varje fall ”unikt” och varje enskild person måste söka tillstånd utifrån sina speciella förutsättningar. Under följande länk hittar du resultatrapporten som kan användas för din ansökan.

Hur lång garanti är det på BioBox?

På själva BioBoxen (den svarta lådan) har tio års garanti och filtren 3 år i enlighet med konsumentköplagen.

Hur mycket klarar BioBox XL i belastning?

Om vi översätter kapaciteten 600 l/dygn och 75 l/tim så innebär det att BioBox XL klarar ett hushåll på ca 4 personer, inklusive dusch, disk- och tvättmaskin. Eventuellt kan efterpolering av BDT-vattnet behövas med hjälp av biomoduler (som placeras efter BioBoxen) i känsliga områden, t.ex. vid en sjö.

Ställ en fråga

Hittar du inte svaren på dina frågor – maila oss i så fall.